Dentist Constanţa

Placeholder

Lucrari protetice fixe si mobile

 • In situatia in care caria a distrus o mare parte din dinte, acesta nu mai poate fi refacut printr-o simpla obturatie coronara (plomba). Peretii restanti sunt prea subtiri pentru a putea suporta presiunea care se exercita asupra dintelui in timpul masticatiei si se pot fractura. De aceea este necesara protectia peretilor sanatosi, prin acoperirea lor cu o coroana dentara.
 • Daca dintele nu mai poate fi salvat si este extras, pentru pastrarea echilibrului ocluzal ,o masticatie corecta si mentinerea starii de sanatate oro-dentara, spatiul edentat trebuie sa fie completat. In medicina dentara , pierderea unui dinte se trateaza prin inlocuirea acestuia cu o lucrare protetica – punte dentara, folosindu-se ca stalpi dintii vecini zonei edentate, sau folosind un implant dentar. In eventualitatea in care,din diverse motive nu este posibila efectuarea unui implant si implicit ulterior o punte pe implante, solutia ramane o lucrare conjuncta (fixa) pe dintii naturali . Aceste proteze fixe pot fi: punţi sau coroane dentare
 • Coroanele si puntile dentare sunt lucrari protetice fixe (cimentate). Daca pacientul pierde un numar mare de dinti, se confectioneaza o proteza dentara care trebuie indepartata zilnic, pentru igienizare (lucrare protetica mobila).
 • Ce sunt coroanele şi punţile dentare?

 • Coroanele şi majoritatea punţilor dentare sunt dispozitive protetice fixe. Spre deosebire de dispozitivele mobile, ca protezele, pe care le veti scoate şi curăţa zilnic, coroanele şi punţile dentare sunt cimentate definitiv pe dinţii naturali sau artificiali existenţi si vor fi igienizate prin periajul dentar obisnuit.
 • La ce folosesc coroanele dentare?

 • Coroana dentară foloseşte la învelirea completă a unui dinte deteriorat. Pe lângă susţinerea dintelui, coroana are şi rol estetic, de corectare a formei sau alinierii dintelui. Coroana dentară se poate ataşa si la un implant dentar, dându-i forma şi structura funcţională a unui dinte natural. Culoarea coroanelor din compozit şi ceramică poate fi aleasă pentru a se potrivi culorii dinţilor naturali. Coroanele se pot confecţiona şi din alte materiale: răşini acrilice, aliaje metalice şi din aur. Datorită rezistenţei şi aspectului estetic, se folosesc frecvent coroanele din porţelan ce acoperă un suport metalic (metalo-ceramice).
 • Medicul dentist poate efectua o lucrare coronară pentru:

 • Acoperirea unei obturaţii, atunci când există pierderi mari de substanţă denta
 • Protejarea dintelui de fracturi
 • Reconstituirea unui dinte fracturat
 • Ancorarea unei punţi
 • Acoperirea unui implant
 • Acoperirea unui dinte cu discromie sau anomalie de poziţie
 • Acoperirea unui dinte după tratamentul de canal radicular
 • La ce folosesc punţile dentare?

 • Puntea dentară tratează edentaţia (lipsa unuia sau a mai multor dinţi). Breşele edentate, formate prin căderea dinţilor, creează o tendinţă de rotaţie sau de migrare a dinţilor rămaşi spre spaţiul liber, rezultând o ocluzie anormală. Dezechilibrul cauzat de lipsa dinţilor poate evolua către afecţiuni gingivale şi disfuncţia articulaţiei temporomandibulare (ATM) , precum si catre afectiuni generale- gastrice sau intestinale .
 • Punţile dentare sunt în general folosite pentru suplinirea functiilor unuia sau mai multor dinţi lipsă. Acestea acoperă breşa edentată creată de pierderea dinţilor. Punţile se cimentează pe dinţii naturali sau implanturi. Aceşti dinţi de susţinere se numesc bonturi şi servesc la ancorarea punţii. Un dinte artificial, numit stâlp, se ataşează la coroanele care acoperă bonturile. Ca şi coroanele, punţile sunt lucrate din diverse materiale. Medicul dentist vă va ajuta să alegeţi materialul, în funcţie de locul edentaţiei, de funcţia dinţilor înlocuiţi, de aspectul estetic şi de costurile implicate. Culoarea punţilor din compozit sau ceramică poate fi aleasă pentru a se potrivi culorii dinţilor naturali.
 • Cum se confectioneaza coroanele şi punţile dentare?

 • Înainte de confecţionarea unei coroane sau punţi, dintele se va trata endodontic (acolo unde este cazul) si se va şlefui pentru ca lucrarea protetică să se potrivească. După şlefuire, medicul dentist va lua amprenta dinţilor. Dacă se utilizează porţelanul (ceramica dentara), dentistul va alege nuanţa potrivită a coroanei sau punţii în funcţie de culoarea dinţilor naturali.
 • Pe baza amprentei, coroana sau puntea se confecţionează in cadrul laboratorului dentar, din materialul specificat de catre medicul dentist. Până ce va fi gata coroana sau puntea definitivă, dentistul vă va monta una temporară, pentru a acoperi dintele deja pregătit. După aceea, coroana/puntea temporară va fi înlocuită cu cea definitivă, care se cimentează pe dintele sau dinţii pregătiţi.
 • Cât timp rezistă coroanele şi punţile dentare?

 • Teoretic, pot ţine o viaţă, însă uneori se decimenteaza şi cad.O alta problema reala care apare este reprezentata de catre retractia gingivala. Practic desi lucrarea protetica se afla in perfecta stare, dupa 5-7 ani gingia apare cu cativa mm deasupra lucrarii protetice , lasand un spatiu foarte inestetic, unde se vor infiltra permanent microbi,aceasta situatie ducand la necesitatea confectionarii unei alte lucrari pe situatia actuala,adica dupa noul feston gingival. Desi retractia gingivala poate apare fiziologic odata cu inaintarea in varsta, multe persoane sunt afectate mult mai timpuriu decat in mod normal.
 • Tulburarea este adesea cauzata de efectele periajului agresiv sau incorect, fumat,diabet,osteoporoza, igiena orala precara, care duce la acumularea placii bacteriene si tartrului pe suprafata dintilor, provocand detasarea gingiei de la suprafata dintelui. Insa, retractia gingiei poate fi provocata si de afectiuni parodontale.Trei din patru adulti sufera de un anumit grad de retractie gingivala, dar in majoritatea cazurilor nu cauzeaza durere si nu este luata in considerare.
 • Pentru ca punţile şi coroanele dentare să ţină cât mai mult, este important să întreţineţi o bună igienă orală. Puntea dentară se poate slăbi dacă dintele sau osul care o susţin sunt deteriorate de boli dentare. Menţineţi sănătatea gingiilor şi a danturii prin periajul cu pastă de dinţi fluorurată de două ori pe zi şi folosirea zilnică a aţei dentare. Mergeţi la medicul dentist şi igienist pentru controale dentare de rutină şi detartraj insotit de periaj profesional.
 • Lucrarile protetice ceramice si metalo-ceramice efectuate in clinica noastra urmaresc in primul rand redarea functionalitatii aparatului masticator, estetica fiind cealalta mare prioritate. Prin folosirea materialelor de buna calitate, iscusinta medicilor (tehnici de preparare, amprentare etc.), imaginatia tehnicienilor, precum si din colaborarea lor stransa, puteti fi siguri ca veti pasi zambind pe usa clinicii la finalul tratamentului.

  Ce este o proteza dentara?

 • Protezele dentare sint lucrari protetice mobile totale sau partiale, efectuate pentru suplinirea functiilor dintilor lipsa.Acestea sunt confectionate dintr-o placa mobila pe care sunt atasati dintii. Placa se poate face din material roz asemanatoare cu a gingiilor sau din material transparent.
 • Cu toate ca nu pot da aceeasi senzatie ca dintii naturali, si necesita un timp de acomodare, cele mai recente tipuri de proteze sint mult mai estetice si mai confortabile decit inainte. Exista doua tipuri de proteze dentare: totale si partiale. Medicul dentist va va ajuta sa alegeti tipul care vi se potriveste, in functie de numarul de dinti care trebuie inlocuiti si de costurile implicate.
 • Printr-o profilaxie stomatologica precara, dar si din cauza unor parametri personali fiziologici (de exemplu, paradontoza) poate aparea edentatia partiala sau totala - adica lipsa dintilor. Edentatia totala sau partiala implica o problematica elaborata cu implicatii in viata sociala, asupra alimentatiei (nu se pot consuma anumite alimente) si asupra fizionomiei persoanei (buzele se subtiaza, obrajii cad se accentueaza santul dintre maxilare, scade elasticitatea cutanata). Renuntarea la alimentele greu de mestecat (fibre, carne, anumite fructe) din cauza lipsei dintilor si preferinta pentru alimente bogate caloric (dulciuri, glucide) poate duce la grave dezechilibre minerale si la scaderea imunitatii. De asemenea, trebuie stiut ca dezechilibrele fosfo-calcice frecvent intilnite la persoanele de virsta a treia pot duce la aparitia osteoporozei care, impreuna cu scaderea tonicitatii musculaturii, ingreuneaza reusita tratamentelor protetice.
 • La ce folosesc protezele dentare?

 • Bineinteles, multi dintre pacienti se intreaba de ce au nevoie de o proteza. Aceasta are, in primul rind, rolul de a inlocui dantura naturala pentru ca pacientul sa aiba din nou o viata normala. De asemenea, va ajuta sa ascundeti in societate faptul ca ati ramas fara dantura. In plus, proteza protejeaza maxilarul de deformari si malformatii, mentine structura faciala. Pe linga protezele totale, care se folosesc atunci cind dentitia naturala a disparut in totalitate, mai exista si protezele partiale - care difera datorita materialelor din compozitie si a caracteristicilor tehnice.
 • Protezele sunt confectionate dintr-un suport flexiplast / acrilic de culoarea gingiilor, care se fixeaza pe gingii. Baza protezei superioare acopera palatul (cerul gurii), iar cea a protezei inferioare are forma de potcoava pentru a nu stanjeni limba. Protezele sint executate la comanda de catre un laborator dentar, pe baza amprentei individuale. Medicul dentist va determina care dintre cele 3 tipuri de proteze prezentate mai jos vi se potriveste cel mai bine. Proteza totala conventionala: o proteza totala conventionala este montata dupa extractia tuturor dintilor si vindecarea tesuturilor. Prima amprenta pentru proteza se poate lua la 5-7 zile de la extractie.
 • Proteza totala imediata: o proteza totala imediata se insera imediat dupa extractia dintilor (dupa ce medicul dentist a luat amprentele si a facut mulajul maxilarelor la o vizita anterioara). Avantajul protezei imediate este ca nu va lasa un timp indelungat fara dantura, insa dezavantajul este ca trebuie recaptusita la citeva luni dupa insertie. Aceasta din cauza ca osul se remodeleaza pe masura ce se vindeca, iar proteza isi pierde stabilitatea.
 • Proteza partiala: poate fi acrilica (se sprijina pe dintii vecini cu crosete metalice ), injectata (flexibila) ,aceasta se sprijina pe dintii vecini prin crosete elastice,de culoarea dintelui-este mult mai estetica, sau scheletata- se sprijina pe un cadru metalic atasat la dintii naturali ramasi. Uneori este necesara restaurarea coronara a dintilor naturali restanti pentru a servi ca sprijin pentru proteza. Protezele partiale constituie o alternativa mobila a puntilor dentare, insa din pacate exista uneori situatia cand singura solutie de protezare a unui pacient ramane proteza totala.
 • Sfaturi necesare acomodarii cu proteza mobila.

 • O proteza se va fixa initial greu pe gingie, motiv pentru care pot aparea frecvent zone de presiune si inflamatii gingivale. In cazul in care acestea devin neplacute si ramin netratate, in timp, se poate ajunge la iritatii si chiar vegetatii ale mucoasei gingivale. Pentru prevenirea locurilor de presiune si a inflamatiilor, regula de aur este igiena orala frecventa. Curatati proteza zilnic, daca este posibil dupa fiecare masa, cu o periuta pentru proteze si cu tablete de curatare. Acestea au si proprietati odorizante.
 • Purtati in permanenta proteza dentara, numai astfel va veti putea obisnui cu acel corp strain care va ocupa cavitatea bucala. Purtati proteza dentara inclusiv atunci cand dormiti,in timpul somnului au loc procese biologice de adaptare. Scosul protezei in timpul somnului va ingreuna adaptarea la purtarea ei.
 • Respectati cu strictete regulile de igiena ale protezei dentare - dupa curatarea cu o periuta si detergenti neabrazivi, este utila folosirea unei solutii dezinfectante si odorizante formate prin dizolvarea unei tablete speciale in jumatate de pahar cu apa.
 • Curatati proteza dupa fiecare masa si, o data pe zi, folositi solutia dezinfectanta. Succesul pe termen lung al protezei depinde de mentinerea igienei riguroase.
 • Evitati alimentele lipicioase sau tari (nuci, nuga, caramele, chifle tari).
 • n timpul vorbitului, limba trebuie sa se obisnuiasca la conditiile modificate ale cavitatii bucale. In special sunetele suierate suna ciudat, insa repetitia este mama invataturii !
 • Daca stabilitatea protezei nu este eficienta (aceasta se balanseaza sau nu sta fixa pe gingii) este utila folosirea unei creme adezive speciale. Chiar si in cazul unor salivatii abundente, aceste creme pot fi utile. Acestea se gasesc in farmacii ,vi le va recomanda medicul stomatolog.
 • In cat timp ma voi obisnui cu proteza?

 • Protezele noi dau o senzatie de disconfort in primele saptamini sau chiar luni. Va trebui sa va obisnuiti sa mestecati si sa vorbiti cu proteza. Veti avea o senzatie incomoda ca proteza sta sa cada, pina cind muschii obrajilor si limba se vor obisnui sa sustina proteza. Frecvent are loc cresterea fluxului salivar, senzatia ca limba nu are loc de proteza si usoare iritatii sau ulceratii. In caz de iritatie, mergeti la medicul dentist. O proteza totala inlocuieste toti dintii si este mentinuta in gura prin adaptarea ei perfecta la tesuturile din jur, o mare contributie la buna ei functionare avand muschii si coordonarea nervoasa.
 • Cat timp rezista protezele?

 • Dupa o perioada de timp, proteza va trebui captusita, refacuta sau rebazata, din cauza uzurii normale. Rebazarea inseamna constructia unei noi baze, cu pastrarea dintilor existenti. In mod normal, cu varsta, intervin schimbari la nivelul cavitatii bucale. Acestea pot duce la slabirea protezei, probleme de masticatie si iritarea gingiilor. Este bine sa mergeti la control cel putin o data pe an. Succesul pe termen lung al protezei depinde de mentinerea igienei riguroase.
 • Recomandari pentru ingrijirea protezei:

 • Intotdeauna manevrati proteza deasupra unui prosop sau deasupra chiuvetei pline cu apa. Daca o scapati, se poate sparge. Nu lasati proteza sa se usuce. Cind nu o purtati, tineti-o intr-o solutie speciala pentru curatat proteze sau in apa curata. Nu folositi apa calda, pentru ca o poate deforma.
 • Periajul zilnic al protezei va inlatura resturile alimentare si placa bacteriana si va impiedica patarea acesteia. Proteza poate fi curatata de medic prin detartraj ultrasonic, insa aceasta nu elimina necesitatea unui periaj zilnic complet. Periati-va gingiile, limba si palatul in fiecare dimineata cu o periuta moale, inainte de fixarea protezei. Astfel veti stimula circulatia in tesuturi si veti indeparta placa bacteriana.
 • Daca proteza se rupe, se sparge, se crapa sau nu mai sta fixa, adresati-va medicului dentist. Nu incercati sa o reparati singur(a), pentru ca se poate distruge definitiv.
 • ATENTIE !!!

  Vorbitul cu proteza dentara este usor suierat. Nu va ingrijorati, o sa dispara in timp. Cititi tare, vorbiti cu prietenii, pentru ca exercitiul duce la perfectiune. In primele doua saptamini, mancati doar alimente moi si maruntite, care pot fi mestecate cu usurinta. Îcercati sa mestecati alimentele in ambele parti, astfel incat sa nu se balanseze proteza. Atunci cand muscati, folositi partea laterala a danturii. Proteza totala, de cele mai multe ori insa, se desprinde chiar si asa. Nu e nici o tragedie daca vei folosi de acum doar cutitul pentru a taia alimentele. Comportati-va normal, nu va ginditi nici o secunda ca cineva ar putea observa ca purtati proteza. Daca aveti probleme cu fixarea protezei, puteti folosi adezivi speciali care ajuta la realizarea unei stabilitati perfecte. Ganditi-va mereu ca nici un interlocutor nu observa ca purtati proteza. Fiti destins si convins ca proteza va confera naturalete.