steril

Sterilizarea in cabinetul stomatologic.

Sterilizarea in cabinetul stomatologic– din respect pentru siguranta

Sterilizarea are o importanta majora in realizarea unui act medical corect.
Pe langa un tratament dentar reusit, este foarte important ca atat pacientii cat si cadrele medicale sa aiba siguranta imposibilitatii de contaminare. O importanta deosebita trebuie acordata procedurilor de dezinfectare si sterilizare, pentru a fi indeplinite cele mai exigente cerinte si norme cu privire la sterilizare si prevenire a contaminarii. Este vorba despre materiale, aparate si proceduri speciale pentru dezinfectare si sterilizare, asigurand astfel siguranta pacientului in timpul tratamentului stomatologic.

Grija pentru sanatatea dv. si protectia personalului medical reprezinta motivul pentru care am adoptat masuri stricte pentru a beneficia de un tratament dentar realizat in conditii de maxima siguranta.
Sterilizarea se efectueaza intr-o incapere special amenajata, destinata curatarii, dezinfectarii si sterilizarii instrumentarului, respectandu-se cele mai stricte norme de igiena, conform celor mai recente cerinte din Comunitatea Europeana.

Dezinfectarea suprafetelor si unitului dentar se efectuaeaza dupa fiecare pacient, cu ajutorul substantelor dezinfectante bactericide, virulicide, fungicide de ultima generatie, cu spectru larg de actiune, respectandu-se cu strictete timpul de expunere a agentului decontaminant.Pentru prevenirea riscurilor, este alocat timp pentru ca asistentele sa decontamineze toate suprafetele de contact expuse (unitul dentar, piesele de mana, suprafetele de lucru) reducand astfel numarul posibil de germeni la zero. Tot instrumentarul este supus unei presterilizari . Pentru aceasta se folosesc substante dezinfectante ce indeplinesc in mod obligatoriu standardele europene , substante bactericide active pe Candida albicans, fungicide, sporicide, virucide active pe virusul HIV, al hepatitei B si C, adenovirusuri, coronavirus, virus Herpex tip 1, tuberculocide active pe Mycobacterium tuberculosis.
Instrumentarul este apoi sigilat si sterilizat individual in folii speciale, prevazute cu markeri de sterilizare care isi schimba culoarea si permit verificarea calitatii sterilizarii. Sigilarea individuala ne asigura ca instrumentarul stomatologic care a fost sterilizat nu poate fi contaminat în cursul manipularii. Instrumentarul va fi desigilat numai in fata pacientului.
Ambalarea instrumentarului se face in pungi autoclavabile si sterilizarea lor se realizeaza in autoclav. Acesta afiseaza pe tot parcursul procesului de sterilizare atat parametrii sterilizarii, cat si timpul si rezultatele, asigurand astfel o sterilizare corecta pentru a elimina riscul transmiterii bolilor infectioase.Autoclavul prezinta urmatoarele caracteristici :
• Autoclav clasa B proiectat in conformitate cu standardele si directivele europene;
• Poate steriliza orice tip de material (sticla, plastic, cauciuc, metal), corpuri cavernoase (turbine, aspiratoare) si materiale poroase;
• Toate functiile sunt monitorizate de un sistem computerizat care asigura controlul automat al tuturor ciclurilor de sterilizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>