evolutie_infectie_parodontiul_apical

Structura Dintilor

Dintii sunt alcatuiti din tesuturi dure care protejeaza pulpa dentara situata in mijloc. Anatomia dintelui studiaza structurile din care sunt alcatuiti dintii.

Smaltul

Acopera coroana dentara. Este cel mai dur tesut din organismul uman fiind alcatuit dintr-o retea minerala de cristale care contine extrem de putina apa (2%). Nu contine nici vase de sange si nici nervi. De aceea, lezarea smaltului este nedureroasa.

Este translucid ( permite trecerea luminii ) insa nu este transparent. Desi smaltul se afla la exterior, stratul de sub acesta — dentina — este responsabil de culoarea dintilor. Smaltul poate fi patat de cafea, ceai, tutun precum si alti coloranti alimentari in special in cazul unei igiene orale deficitare.

Cementul dentar

Acopera radacinile dentare. Este cu mult mai putin dur decat smaltul, stratul de cement fiind si mai subtire decat cel de smalt. Are o culoare mai inchisa, iar pe suprafata lui se observa mici orificii la nivelul carora radacinile se prind de osul maxilar prin ligamentele periodontale.

In cazul retractiei gingiei si a dezgolirii radacinilor, zonele acoperite de cement sunt foarte sensibile la stimuli externi ( cald, rece ).

Dentina

Este situata sub smalt si cement atat la nivelul coroanei cat si a radacinilor, inconjurand pulpa dentara. Alcatuieste cea mai mare parte a dintelui, avand o culoare gri-alba sau galbuie. Are o duritate mai mica decat smaltul si cementul, la nivelul ei ajungand atat vase de sange cat si nervi din pulpa dentara prin niste canalicule dentinare microscopice.

Penetrarea infectiei la nivelul dentinei se face mult mai rapid comparativ cu smaltul atat datorita duritatii mai scazute a acesteia cat si datorita prezentei canaliculelor dentinare.

Structura dintelui :

Pulpa dentara

Este situata in centrul dintelui atat la nivelul coroanei dentare cat si a radacinilor. Pulpa dentara asigura vitalitatea si nutritia dintelui. Este formata din vase de sange si nervi care impreuna alcatuiesc un pachet vasculo-nervos. In functie de pozitie, este impartita in 2 zone :
Pulpa coronara

Este situata in coroana dentara, sub dentina, intr-un spatiu inchis, cu pereti duri, numit camera pulpara. Dintii mai voluminosi ( de exemplu molarii ) au o camera pulpara mai mare. Pulpa coronara este continuarea pulpei radiculare ( situata in radacini ) trimitand prelungiri si in dentina, prin canaliculele dentinare.
Pulpa radiculara

Este situata la nivelul radacinilor, intr-un spatiu ingust, alungit, numit canal radicular. In functie de dinte, fiecare radacina poate avea unul sau mai multe canale radiculare.

Pulpa radiculara formeaza un pachet vasculo-nervos radicular care iese din dinte la varful radacinii printr-un orificiu numit foramen apical sau apex. Apoi, se continua cu structurile vasculare si nervoase aflate in osul maxilar.

In cazul patrunderii infectiei pana la nivelul pulpei dentare, aceasta se inflameaza, crescandu-si cu mult dimensiunea. Afectiunea poarta numele de pulpita dentara.

Deoarece este inconjurata de pereti duri, inextensibili, presiunea in interiorul camerei pulpare va creste foarte mult. Este motivul pentru care inflamatiile pulpare sunt de obicei insotite de dureri foarte mari.

Daca infectia pulpara nu este tratata, aceasta difuzeaza mai departe in canale radiculare, distrugand in totalitate pachetul vasculo-nervos. Ulterior, infectia poate difuza in osul alveolar prin foramenul apical producand, treptat, distrugeri ale ligamentelor alveolare si ale osului in sine.

In acest fel apar leziunile apicale cronice : granuloame, chisturi etc. precum si cele acute : abcesele dentare.

Parodontiul apical

Este tesutul situat sub dinte, in continuarea radacinilor, comunicand cu pulpa dentara prin foramenul apical. Este format din osul alveolar de sub dinte, ligamente periodonatale care ajuta la implantarea dintelui, vase si nervi.

Inflamatia parodontiului apical, numita parodontita apicala, se produce prin patrunderea microbilor de la nivelul pulpei dentare, prin foramenul apical, in cazul unei infectii pulpare netratate.

De obicei, la inceput, inflamatiile parodontiului apical sunt extrem de dureroase si pot fi insotite de abcese dentare sau mobilitatea dintelui. In timp, infectia trece in osul alveolar producand distrugeri ireversibile ale acestuia care vor aparea si pe radiografiile dentare : granuloame, chisturi dentare.

Aceste procese se produc intr-un timp indelungat si, de cele mai multe ori, nu sunt insotite de dureri sau alte simptome. Tratamentul acestor afectiuni este cu atat mai eficient cu cat se face mai repede.

Tratamentul inflamatiilor pulpare si ale parodontiului apical tin de o ramura a stomatologiei numita Endodontie.

Parodontiul marginal

Este aparatul cu ajutorul caruia dintele se fixeaza in osul alveolar. Are mai multe componente :

Gingia

Este situata la suprafata, acoperind osul alveolar si invelind dintele pana la nivelul coroanei dentare. Gingia sanatoasa are culoarea roz deschis. Infectarea gingiei, numita gingivita, se produce datorita microbilor din placa dentara situata pe dinte, daca igiena orala este deficitara.

Datorita infectiei, gingia se inflameaza, isi schimba culoarea in rosu si pot aparea sangerari spontane sau la periaj. Intr-o faza mai avansata a infectiei, se pot produce retractii ale gingiei care dezgolesc radacinile dintelui.

Inflamarea gingiei este prima etapa a infectarii parodontiului marginal si, din acest motiv, este indicat tratamentul cat mai precoce, inaintea aparitiei altor modificari, mai grave.

In afara retractiei gingiei datorata inflamatiei, exista si o retractie gingivala fiziologica, care poate aparea odata cu inaintarea in varsta. Aceasta din urma nu este insotita de alte modificari inflamatorii, cum ar fi: schimabarea culorii, sangerari, dureri etc.

Cementul dentar

Acopera radacinile si are pe suprafata lui mici orificii de care se prind, cu un capat, ligamentele periodontale.

Osul alveolar

Inconjoara radacinile dintelui si asigura implantarea acestuia. De os se prind, cu celalalt capat, ligamentele periodontale.

Ligamentele periodontale

Sunt o retea de fibre elastice care ajuta la sustinerea dintelui in osul alveolar. Se prind cu un capat de radacinile dentare, iar cu celalalt de osul alveolar. Sunt flexibile, permitand o oarecare mobilitate dintelui. Aceasta mobilitate este nesesizabila pacientilor si se numeste mobilitate fiziologica.

In cazul unei infectii microbiene, prima bariera o reprezinta gingia. Odata ce infectia a trecut de gingie, ea ajunge la nivelul ligamentelor periodontale. In timp, se produc distructii ale acestora, fapt ce duce la cresterea mobilitatii dintelui.

In faza finala, microbii ajung la nivelul osului ce sustine dintele, producand distructii ale acestuia, ceea ce are ca rezultat pierderea tesutului de sustinere a dintelui si accentuarea mobilitatii. Se ajunge la boala care popular se numeste parodontoza.

!!!In majoritatea situatiilor, toate aceste modificari sunt nedureroase. Iata motivul pentru care este esential ca aceste afectiuni sa fie tratate cat mai repede cu putinta.

In fazele finale se poate ajunge la imposibilitatea salvarii dintelui sau, daca se poate salva, sunt necesare tratamente complexe, extrem de costisitoare si fara un rezultat cert.

Disciplina stomatologica care se ocupa cu tratamentul afectiunilor parodontiului marginal se numeste Parodontologie.

Ce diferenta este intre parodontiul marginal si parodontiul apical ?

Iata o intrebare foarte buna. Practic, nu exista o delimitare exacta intre parodontiul apical si parodontiul marginal. In mare, parodontiul apical este situat sub dinte iar cel marginal oarecum lateral, de jur imprejurul acestuia.

Ca si alcatuire, din nou, nu exista diferente majore : osul alveolar, ligamentele periodontale, vasele si nervii sunt prezente atat in parodontiul apical cat si in cel marginal.

Ceea ce le diferentiaza total este patologia lor, adica calea de infectare a fiecaruia. De aceea si exista 2 discipline diferite care se ocupa de afectiunile fiecaruia : endodontia in cazul parodontiului apical si parodontologia in cazul parodontiului marginal.
Care este diferenta ?

In cazul parodontiului apical, toate afectiunile au ca punct de plecare caria dentara netratata. Microbii patrund din procesul carios in pulpa coronara, apoi in pulpa situata in canalele radiculare si de aici, prin foramenul apical, in parodontiul apical.

In cazul parodontiului marginal, punctul de plecare al infectiei il reprezinta microbii aflati in placa dentara sau tartrul dentar. Prima etapa este afectarea gingiei, apoi, microbii patrund sub gingie, afectand ligamentele periodontale si, in final, osul alveolar.

bruxism

Despre Bruxism

Bruxismul – cauze si efecte.

Bruxismul sau scrasnitul dintilor reprezinta cea mai grava forma de parafunctie a aparatului dento-maxilar, care se poate manifesta pe timp de noapte sau zi. Fiind prezent atat la adulti cat si la copii, scrasnitul dintilor apare inconstient, iar aproximativ 80% dintre subiecti nu realizeaza ca au aceasta afectiune.

Semnele aparitiei bruxismului sunt diverse si poate cel mai simplu ar fi zgomotul produs, reprezentand primul semn pe care pacientul ar trebui sa il ia in considerare. In timpul noptii, manifestarea se poate produce prin frecarea involuntara a dintilor celor doua arcade in timpul somnului si anume o translatie in sens sagital sau lateral a mandibulei cu 1-3 mm, iar in timpul zilei, se pastreaza simptomele din timpul noptii, adaugandu-se mialgii cu o intensitate ascendenta si caracter surd.

Pana la varsta de 12 ani, bruxismul este mai frecvent la copii cu dentitie deciduala sau mixta nefiind insotit de modificari patologice la nivelul aparatului dento-maxilar. In cazul in care bruxismul la copii capata forme disfunctionale, aparand si o tendinta de stabilizare a unor relatii intermaxilare patologice, va fi necesara o interventie pentru a inlatura sau ameliora aceasta afectiune.

Uzura dentara reprezinta un semn important al bruxismului, fiind prezenta la toti dintii sub mai multe forme: abraziune dentara, eroziune dentara, abfractie si atritie dentara. Se observa “tocirea dintilor” prin creserea translucentei suprafetelor smaltului iar mai apoi, culoarea dintilor se va schimba fiind mai galbena, datorita prezentei dentinei. Se vor semnala probleme datorita pierderii tesuturilor dentare, creand astfel hipersensibilitate si hiperestezie dentinara, fisuri, fracturi, inflamatia pulpei, necroza pulpara.

Modificarile parodontale sunt frecvente la pacientii cu bruxism, determinand leziuni parodontale specifice traumei ocluzale. Clinic, se observa: retractie gingivala, atrofie alveolara si mobilitate a dintilor. Bruxismul nu determina aparitita pungilor gingivale dar poate agrava o boala parodontala preexistenta.

De asemenea fracturarea si decimentarea lucrarilor protetice, sunt des intalnite, iar la pacientii cu bruxism vechi sunt prezente si modificarile oaselor maxilare, datorita hiperfunctiei muschilor masticatori.

Scrasnitul dintilor determina contractii musculare, amplitudinea zgomotelor fiind direct proportionala cu forta de contractie musculara dar si cu numarul perechilor de dinti ce realizeaza rapoarte de ocluzie. Pot apare diverse dureri sau zgomote articulare, inclestari ce duc la limitarea deschiderii gurii, devieri ale mandibulei si chiar subluxatia sau luxatia a unui condil.

Bruxismul poate fi un mijloc de eliberare a starilor psihice sau emotionale, fiind favorizat de somnul insuficient, viata agitata sau probleme economico-sociale. De aceea este posibila aparitia oboselii musculare, muscarea buzelor, a limbii sau a obrajilor precum si dureri la contractia muschilor temporali si masetari in timpul deglutitiei.

Tratament:

Initial, se recomanda igienizarea minutioasa prin indepartarea tartrului supra si subgingival, curatirea ambrazurilor si reducerea gingivitei, dar mai important este controlul streslui si va incepe inca de la prima sedinta de tratament. Sfaturile precum limitarea consumului de excitanti, cafea, tutun sau alcool, trebuie luate in considerare de catre pacienti.

Echilibrarea ocluzala este imperios necesara de efectuat, fie prin slefuirea selectiva a dintilor sau a restaurarilor protetice, fie cu ajutorul gutierelor.

Tratamentul uzual in remedierea bruxismului este gutiera. Desi uneori aceasta poate crea situatii jenante si nu poate fi purtata in timpul zilei, gutiera oculzala asigura pacientului o ocluzie ideala cu o stabilitate ocluzala posterioara si un ghidaj anterior. Va reduce ghidajul existent anterior intre pantele cuspidiene, fapt ce va duce la relaxarea imediata a musculaturii masticatorii. Se poate recomanda si un tratament medicamentos, pentru a relaxa musculatura si psihicul, dar acestea vor fi pentru o scurta durata.

Simptomele din bruxism pot reapare si de aceea noi recomandam vizitele periodice la dentist si controlul starii de igiena bucala, reglarea psiho – nervoasa reprezentand cheia succesului in terapia
bruxismului.

baby teeth

ATENTIE PARINTI ! Nu tetraciclina !

Daca in perioada sarcinii ai luat tetracilcina, atunci dintisorii de lapte ai micutului vor fi galbeni sau chiar oranj. Daca pana la varsta de cinci anisori, copilul tau va lua acest antibiotic, dintii definitivi vor fi colorati. Acest efect al tetraciclinei se produce din interior si se datoreaza afinitatii sale pentru dentina. Dintii afectati sunt insa la fel de rezistenti ca si cei „neatacati” de acest antibiotic.

biberon

Caria de biberon. Ce este? Cum apare? Cum o prevenim? Cum o tratam?

Caria de biberon este o afectiune specifica dintilor temporari si consta in carierea pana la distrugerea dintilor de lapte ai copilului. Netratata, acest tip de carie se poate extinde la structurile osoase invecinate si poate afecta dezvoltarea dentitiei definitive.

Caria de biberon este determinata de contactul prelungit al dintilor bebelusului cu lichide ce contin zahar (lapte, formule de lapte, sucuri insulcite sau siropuri).

Lichidele dulci prezente in alimenatia sugarului intretin bacteriile din cavitatea bucala, acestea producand acizi care ataca smaltul dintilor. Probabilitatea aparitiei cariei de biberon este cu atat mai mare cu cat timpul de expunere al dintisorilor la lichidele dulci este mai mare. De aceea nu este indicat ca biberonul sa fie folosit in afara meselor, ca mijloc de linistire sau ca modalitate de adormire a bebelusului.

Deoarece aceasta afectiune are o evolutie rapida, copilul nu simte durere decat in momentul in care dintii sunt grav afectati.

Cea mai eficienta metoda de a evita caria de biberon este usor de intuit: copilul nu trebuie sa adoarma cu biberonul in gura.Alte metode de prevenire ar fi :

– Mentinerea unei igiene orale bune a copilului: dupa fiecare masa tamponeaza-i gingiile si dintisorii cu un tifon steril imbibat in ceai de musetel; de indata ce apare primul dintisor foloseste periuta si pasta speciale pentru bebelusi pentru a-i peria dintii; cand dintii sunt mai numerosi si se ating intre ei poti sa incepi sa folosesti si ata dentara

– Folosirea unei paste de dinti fluorurata sau a gelurilor fluorurate pentru protejarea smaltului dintilor

– Examinarea in fiecare zi dintisorilor bebelusului pentru a observa din timp aparitia cariei si a o trata precoce

– Evitarea pe cat posibil a lichidelor dulci si a zaharului in alimentatia copilului

– De cand apare primul dintisor poti sa faci prima vizita la medicul stomatolog. El iti poate explica pe larg ceea ce trebuie sa faci pentru prevenirea cariei.

Caria de biberon este o problema serioasa si este mult mai usor de prevenit decat de tratat, pacientul fiind totusi un copil destul de mic dar cu afectare dentara intinsa. In functie de gravitatea leziunilor tratamentul poate varia de la aplicatii locale cu fluor pana la extractia dintilor.

molar-de-minte-inclus1

Molarul 3….masea de minte :)

Molarii de minte sunt ultimii molari de pe fiecare latura a maxilarului si apar, de obicei, la 17-25 ani, dar ei pot aparea si la varste mai inaintate sau pot ramane inclusi toata viata si sa fie decoperiti radiologic intimplator. Molarii sanatosi care s-au pozitionat corect nu cauzeaza probleme.

Ce simptome reprezinta motive de ingrijorare?

Spre deosebire de restul dintilor la care eruptia se face simtita doar printr-o congestie a gingiei si o usoara sangerare la impactul alimentelor dure cu mucoasa acoperitoare, la molarul de minte, pozitionarea lui distala intr-un spatiu neaccesibil autocuratirii, eruptia este mult mai dificila, iar orice simptom inflamator sau dureros ne obliga sa apelam la o radiografie dentara pentru a vedea pozitionarea, axul de insertie si d
e eruptie, raportul cu molarii de 12 ani si daca vreuna din acestea nu sunt favorabila se poate indica extractia.

Simptomele care apar in perioada eruptiei molarilor de minte variaza de la cele mai simple la cele mai complicate. Cele simple se manifesta prin: jena dureroasa in spatele molarului doi si tensiune locala.

Cele mai multe problemele apar in cazul in care molarul nu are spatiu pentru a erupe. In aceste cazuri, conform apar simptome precum: dureri vii, pulsatii iradiate in ureche sau tampla, dificultati in masticatie sau la inghitirea alimentelo
r. Sub unghiul mandibulei, ganglionii limfatici se maresc in volum si devin durerosi. Apare de asemenea trismusul, adica limitarea deschiderii gurii. Starea generala a pacientului incepe sa se altereze, apare febra, oboseala, agitatie, insomnie si salivatie reflexa. In cazul aparitiei acestor simptome trebuie consultat imediat medicul stomatolog.

lips

Estetica Dentara si Faciala

Tinereţea şi frumuseţea reprezintă dorinţele cele mai arzătoare ale femeilor. Şi, cum vremurile în care trăim sunt în continuă mişcare, fel de fel de tehnici apar, menite să ofere doamnelor si domnisoarelor ceea ce îşi doresc. Atractivitatea generală a unei persoane este cel mai des corelată cu cea a feţei. Buzele, alaturi de celelate tesuturi moi ale fetei reprezinta “rama” dintilor si a zambetului, asemeni ramei unei fotografii. Nu poti vorbi de estetica faciala fara sa te gandesti si la estetica dentara. Dintii trebuie sa se integreze perfect in structura osoasa si sa completeze armonios imaginea fetei, si procedurile de estetica dentara se completeaza cu succes prin tehnici de estetica faciala. Astazi se poate spune ca pentru desavarsirea unui zambet de exceptie,terapia dermal filler reprezinta urmatorul pas in progresul esteticii dentare. Cu ajutorul substantelor de redare a volumului facial pe baza de acid hyaluronic se poate reda volumul tesuturilor moi, atenua ridurile si cutelor adanci. Un medic stomatolog cu experienta este cel mai bine pregatit in ceea ce priveste functionalitatea si dinamica musculaturii faciale, acesta cunoscand cel mai bine cel cum sa remodeleze si sa creeze un zambet frumos din toate punctele de vedere deoarece are deja experienta in lucrul cu materiale si proceduri care solicita profesionalism, precizie si minutiozitate .De asemeni, un medic stomatolog stapaneste cel mai bine tehnicile de administrare a anesteziei intraorale, care te vor ajuta sa obtii, fara durere si intr-o singura vizita un zambet perfect.
Tratamentul estetic prin injectare, in functie de necesitate, poate fi tratamentul cu toxina botulinica injectabila (botox cosmetic) pentru treimea superioara a fetei si cu substante de umplere (dermal filler ) pentru celelalte zone ale fetei. Se pot corecta prin umplere ridurile naso-labiale, comisurile buzelor si ”ridurile de marioneta”.Marirea buzelor se realizeaza de asemenea cu substanta dermal filler si se obtin efecte spectaculoase in procesul de desavarsire a zambetului.Aceste elemente anatomice faciale reprezinta de fapt tocmai zonele care incadreaza dintii, deci se poate efectua o anestezie astfel incat injectarea dermal filler-ului sa nu fie deloc o procedura dureroasa.
Acidul hialuronic este o componentă naturală si majora a pielii noastre, responsabil pentru volumul structurilor noastre faciale. Acesta se găseşte în spaţiul intercelular al epidermei fiecărui mamifer. Principala sa funcţie este de a reţine apa, menţinând astfel spaţiul intercelular pentru metabolismul celulor şi de a proteja pielea împotriva efectelor nocive prin legarea radicalilor liberi. Din pacate, desi se regaseste in organism, se pierde odata cu varsta. Din fericire, prin injectare, stimulează producerea de noi fibre de colagen. Calitatile sale hidratante si vascoelastice redau buzelor un aspect neted, bine conturat, le face mai pline si mai senzuale.
Dr. Flavia Strat
Medic stomatolog
competenta radio-diagnostic dentar
certificat injectari botox si acid hialuronic

emax

ESTETICA DENTARA SUPERIOARA – CERAMICA PRESATA

ESTETICA DENTARA SUPERIOARA – CERAMICA PRESATA

Ceramica dentara presata reprezinta o optiune excelenta de restaurare a dintilor frontali, redand frumusetea zambetului natural. Coroanele din ceramica dentara presata sunt realizate fara suport metalic.
Structura de baza este un nucleu rezistent din portelan sinterizat, care se topeste si se preseaza in cuptor la temperaturi inalte. Nucleul de ceramica se placheaza tot cu portelan printr-o tehnica de stratificare pas cu pas. Dintii artificiali din ceramica presata obtin astfel transluciditatea si culoarea naturala.

INDICATII PENTRU COROANELE DIN CERAMICA DENTARA PRESATA

Ceramica dentara presata este biocompatibila si are marele avantaj ca necesita un strat minim de slefuire in dinte. Exista anumite situatii in care acesti dinti, preparati in vederea amprentarii si respectiv restaurarii pot fi pastrati vitali. Acest aspect contribuie la obtinerea rezultatului estetic dorit.

Coroanele din ceramica dentara presata sunt indicate pentru zona frontala dar nu sunt recomandate pacientilor cu bruxism. Nu se pot folosi la realizarea puntilor (cazul in care lipsesc unul sau mai multi dinti) deoarece le lipseste rezistenta structurii metalice a lucrarilor matalo-ceramice. Nici dintii reconstituiti cu pivoti metalici nu sunt indicati pentru restaurari integral ceramice pentru ca transpare culoarea pivotului prin transluciditatea coroanelor de ceramica presata.

steril

Sterilizarea in cabinetul stomatologic.

Sterilizarea in cabinetul stomatologic– din respect pentru siguranta

Sterilizarea are o importanta majora in realizarea unui act medical corect.
Pe langa un tratament dentar reusit, este foarte important ca atat pacientii cat si cadrele medicale sa aiba siguranta imposibilitatii de contaminare. O importanta deosebita trebuie acordata procedurilor de dezinfectare si sterilizare, pentru a fi indeplinite cele mai exigente cerinte si norme cu privire la sterilizare si prevenire a contaminarii. Este vorba despre materiale, aparate si proceduri speciale pentru dezinfectare si sterilizare, asigurand astfel siguranta pacientului in timpul tratamentului stomatologic.

Grija pentru sanatatea dv. si protectia personalului medical reprezinta motivul pentru care am adoptat masuri stricte pentru a beneficia de un tratament dentar realizat in conditii de maxima siguranta.
Sterilizarea se efectueaza intr-o incapere special amenajata, destinata curatarii, dezinfectarii si sterilizarii instrumentarului, respectandu-se cele mai stricte norme de igiena, conform celor mai recente cerinte din Comunitatea Europeana.

Dezinfectarea suprafetelor si unitului dentar se efectuaeaza dupa fiecare pacient, cu ajutorul substantelor dezinfectante bactericide, virulicide, fungicide de ultima generatie, cu spectru larg de actiune, respectandu-se cu strictete timpul de expunere a agentului decontaminant.Pentru prevenirea riscurilor, este alocat timp pentru ca asistentele sa decontamineze toate suprafetele de contact expuse (unitul dentar, piesele de mana, suprafetele de lucru) reducand astfel numarul posibil de germeni la zero. Tot instrumentarul este supus unei presterilizari . Pentru aceasta se folosesc substante dezinfectante ce indeplinesc in mod obligatoriu standardele europene , substante bactericide active pe Candida albicans, fungicide, sporicide, virucide active pe virusul HIV, al hepatitei B si C, adenovirusuri, coronavirus, virus Herpex tip 1, tuberculocide active pe Mycobacterium tuberculosis.
Instrumentarul este apoi sigilat si sterilizat individual in folii speciale, prevazute cu markeri de sterilizare care isi schimba culoarea si permit verificarea calitatii sterilizarii. Sigilarea individuala ne asigura ca instrumentarul stomatologic care a fost sterilizat nu poate fi contaminat în cursul manipularii. Instrumentarul va fi desigilat numai in fata pacientului.
Ambalarea instrumentarului se face in pungi autoclavabile si sterilizarea lor se realizeaza in autoclav. Acesta afiseaza pe tot parcursul procesului de sterilizare atat parametrii sterilizarii, cat si timpul si rezultatele, asigurand astfel o sterilizare corecta pentru a elimina riscul transmiterii bolilor infectioase.Autoclavul prezinta urmatoarele caracteristici :
• Autoclav clasa B proiectat in conformitate cu standardele si directivele europene;
• Poate steriliza orice tip de material (sticla, plastic, cauciuc, metal), corpuri cavernoase (turbine, aspiratoare) si materiale poroase;
• Toate functiile sunt monitorizate de un sistem computerizat care asigura controlul automat al tuturor ciclurilor de sterilizare.